Sezóna dýní je v plném proudu. Z dýně je skvělá polévka, koláč, risotto či tyto gnocchi. Na zahradě pěstuji dýni hokkaido - jednak není náročná na pěstování, jednak je skvělá v kuchyni.
Množství surovin je popsáno dost nekonkrétně, záleží vždy na obsahu vody v dýni, řiďte se prosím svým citem.
Na 2 velké nebo čtyři menší porce gnocchi budete potřebovat:
1 dýni hokkaido
1-2 vejce
1-3 hrnky hladké mouky
sůl a pepř
Šalvějové máslo:
svazek šalvěje
100 g másla
hobliny parmazánu
Dýni očistíme, omyjeme, rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Každou půlku rozkrojíme na čtvrtiny. Pečeme v troubě cca 30 minut.
Necháme vychladnout a poté rozmixujeme ponorným mixérem na jemné pyré, smícháme s vejcem, solí a pepřem, podle hustoty těsta přimícháme mouku, tak aby těsto ještě trochu lepilo, ale nebylo moc hutné. Mouky se snažím použít vždy raději méně, než více.
Necháme vychladnout a poté rozmixujeme ponorným mixérem na jemné pyré, smícháme s vejcem, solí a pepřem, podle hustoty těsta přimícháme mouku, tak aby těsto ještě trochu lepilo, ale nebylo moc hutné. Mouky se snažím použít vždy raději méně, než více.
Z mouky si vyválíme několik válečků o průměru cca dva centimetry. Nakrájíme je asi na dvoucentimetrové gnocchi. Každý gnocchi lehce poválíme v dlani a pomocí vidličky do něj uděláme lehký zářez. Způsobů jak dělat gnocchi je několik, tenhle je můj oblíbený.
Gnocchi vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou na hladinu.
Šalvěj nakrájíme na drobno a orestujeme na másle.
Hotové gnocchi přelijeme šalvějovým máslem a dozdobíme hoblinami parmazánu.
Žádné komentáře:
Okomentovat