Pokud chcete vyrábět domácí těstoviny, je třeba znát zaklínadlo 100 g mouky - 1 vejce - špetka soli a také mít pořádné svaly (pokud tedy nemáte strojek na těstoviny). Tortelliny mi svým tvarem nejvíce připomínají prstýnky. O původu tvaru těstovin jsem našla na wikipedii toto:...Původ těstovin tortellini není zcela jasný, ačkoli o něm existuje několik pověstí. Jedna z nejznámějších říká, že byl tento pokrm vytvořen v Castelfranco Emilia (provincie Modena).Vypráví, jak se Lucrezia Borgia během dlouhé cesty ubytovala v hostinci v jednom městečku. Hostinský byl natolik unešen Lucreziinou krásou, že neodolal, přikradl se v noci k jejímu pokoji a nahlédl dovnitř klíčovou dírkou. Ložnice ale byla osvětlena jen pár svíčkami, a tak zahlédl pouze Lucreziin pupík. Tento docela nevinný výjev jej ovšem natolik inspiroval, že ještě té noci vytvořil první tortellini.
Těsto na těstoviny je univerzální - jaký druh z nich připravíte již je na vás.
Na dvě velké porce tortellin s houbami si připravte:
200 g mouky (používám semolinu)
2 vejce
špetku soli
1-2 lžíce studené vody
Náplň uděláte z:
1 menší cibule
cca 2-3 středních hub, dle úlovku z lesa
pepř
sůl
K tortelliny jsou skvělé se šalvějovým máslem a parmazánem
svazek šalvěje
50 g másla
pár hoblin parmazánu
Na těstoviny si vysypte mouku na vál, tak aby vytvořila hromádku, do které uděláte v jejím středu důlek. Do důlku vyklepnete obě vejce a sůl. Vidličkou postupně k vejcím zašleháváme mouku, až nám vznikne tuhé těsto. Podle potřeby přidáme lžíci až dvě studené vody. Těsto poté deset minut hněteme až je úplně měkké a pružné. Z těsta uděláme kouli, kterou přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme náplň. Houby i cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na lžíci olivového oleje.
Podle chuti dosolíme a dopepříme. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na několik částí a postupné z nich vyvalujeme, co nejtenčí pláty těsta, které rozkrájíme na čtverce o hraně zhruba deset centimetrů. Do středu každého čtverce dáme lžičku houbové náplně, přeložíme tak, aby nám vznikl trojúhelník. Ze středu vytlačíme vzduch a kraje pevně přitlačíme k sobě. Poté už jen jednoduše spojíme dva vrcholy trojůhelníku a vzniknou nám krásné tortelliny.
Čerstvé těstoviny vaříme v osolené vodě kratší dobu než klasické těstoviny - cca 3-5 minut.
Šalvějové máslo připravíme jednoduše. Listy šalvěje orestujeme na másle cca 2 minuty. Je třeba si hlídat, aby se máslo nepřepálilo.
Uvařené tortellini přelejeme šalvějovým máslem a posypeme parmazánem.
Žádné komentáře:
Okomentovat