Chačapuri zní jako nějaké zaklínadlo. To by bylo říci chačapuri a nádobí by se umylo samo. Bohužel to nefunguje - zkoušela jsem to. Na chačapuri jsem narazila už před nějakou dobou na blogu pana Cuketky. Teprve teď se vyskytla skvělá příležitost, můj brácha se vrátil z dlouhé cesty kolem Černého moře a tak jsem mu chtěla udělat radost a upéct tuhle gruzínskou specialitu. Ve své podstatě se vždy jedná o plněnou placku. Nejčastěji se plní sýrem, někdy se k sýru přidávají i brambory.
Na dvě velké placky si připravte:
500 g hladké mouky
125 ml vlažného mléka
4 vejce
60 g másla (a trouchu ještě na potření)
5g instantního droždí (půl sáčku)
lžičku soli
300 g balkánského sýra
1 mozzarellu
Ve velké míse smícháme mouku se solí a kvasnicemi. Do mouky uděláme důlek a do něj vlejeme vlažné mléko, do kterého vidličkou vešleháme trochu mouky a necháme v teple chvilku nakynout až se objeví na povrchu těsta bublinky.
Do těsta přidáme 3 vejce, rozehřáté máslo a dobře promícháme. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme alespoň 10 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Pokud se Vám těsto bude hodně lepit přidejte trochu mouky. Do mísy nalejte lžíci oleje, z těsta udělejte kouli a pořádně ji v oleji vymáchejte, poté mísu přikryjte a těsto nechte asi hodinu vykynout.
Troubu předehřejte na 250 stupňů. Sýr nakrájte nadrobno. Žloutek smícháme s trochou mléka.Těsto si rozdělte na dvě části.
Plněnou placku vytvoříte tak, že uděláte z těsta placku, do jejíž středu dáte polovinu sýrové náplně. Okraje poté vytáhnete a spojíte nad sýrem. Teď už placku jen přenesete na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů. Na plechu začnete placku pomocí prstů tvarovat v co nejtenčí. Musíte dávat pozor, aby nikde nepraskla a aby byla všude stejně tlustá (respektive tenká).
Povrch placky potřeme žloutkem s mlékem. Pečeme dozlatova v rozpálené troubě cca deset minut. Po vyndání chačapuri ještě potřeme kouskem másla a ideálně ji na pět minut ještě přiklopíme velkou poklicí, nebo hlubokým plechem.
Žádné komentáře:
Okomentovat