Sezóna jahod v mé zahradě skončila a začala další sezóna taková o něco více pikatní a kyselejší - rybízová. Zraje rybíz červený, bílý i černý. Recept na rychlý rybízový koláč. Recept je převzat a upraven z blogu Laskominy od Mariny.
Na koláč budete potřebovat:
3 vejce
50 g másla
100 g hnědého třinového cukru
200 g moučkového cukru
250 g polohrubé mouky
lžičku vanilkového extraktu
2 lžičky prášku do pečiva
5 lžic mléka
3 lžíce horké vody (nesmí být vařící)
1 kg červeného rybízu zbaveného stopek
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů, máslo necháme rozpustit a mouku prosijeme s práškem do pečiva. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Nejdříve vyšleháme do pěny žloutky s horkou vodou, postupně zašleháme 100 g cukru, vanilkový extrakt a mouku s práškem do pečiva. S těstem pracujeme opatrně, aby zůstalo krásně nadýchané.
Těsto rozetřeme do formy na koláč. Pečeme v předehřáté formě cca 15 minut.
Mezitím si vyšleháme bílky se solí a po troškách do nich zašleháme moučkový cukr. Do sněhu lehce vmícháme rybíz. Sníh s rybízem naneseme na předpečené těsto, teplotu trouby snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších cca 20 minut.
Jaký je váš nejoblíbenější recept na rybízový koláč?
Jaký je váš nejoblíbenější recept na rybízový koláč?
Žádné komentáře:
Okomentovat