Profiteroles jsou kuličky z odpalovaného těsta, plněné krémem či šlehačkou a podávané se sladkým krémem (omáčkou). Často naleznete profiteroles plněné nasladko, s čokoládou, šlehačkou či zmrzlinou. Francouzský dezert croquembouches spočívá v sestavení "věže" či "kopce" z jednotlivých kuliček naplněných šlehačkou, které jsou spojené a polité karamelem. Nemusíte se bát jakýkoliv experimentů a naplnit, naslano - se sýrem, zeleninou...
Na 6 porcí budete potřebovat:
60 g másla
75 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
400 ml smetany ke šlehání - vysokoprocentní
200 g bílé čokolády
25 g moučkového cukru
4 lžíce květů levandule
Troubu předehřejeme na 200(horkovzdušná)/220 (elektrická) stupňů. Odpalované těsto připravíme tak, že přivedeme k varu 150 ml vody a máslo. Když se směs rozpustí, sundáme hrnec z plamene a vařečkou vmícháme mouku a sůl, vznikne nám koule poměrné tuhého těsta, kterou necháme chvilku odpočinout a lehce zchladnout.
Cukrářským sáčkem nastříkáme na plech vyložený pečícím papírem cca 18 kusů - kuliček o velikosti vlašského ořechu. Dáme do trouby a pečeme cca 10 minut, poté snížíme na 170 (horkovzdušná)/190 (elektrická) a pečeme dalších 20 minut, dokud nejsou jednotlivé kuličky nafouklé a krášně zlaté.
Důležité je během pečení neotevírat troubu, aby z kuliček nebyly placky. Po upečení do každou z nich propíchneme, aby se mohl horký vzduch dostat ven a necháme na mřížce vychladnout.
Mezitím si připravíme omáčku z 200g bílé čokolády a 200g smetany, které společné rozpustíme a necháme zase zchladnout.
Levanduli rozdrtíme v hmoždíři spolu s cukrem, tento voňavý levandulový cukr vyšleháme se zbytkem smetany a uložíme do ledničky.
Každou kuličku pomocí cukrářského sáčku naplníme levandulovou šlehačkou a na talíři přelijeme omáčkou z bílé čokolády a dozdobíme jedlými květy, sesbírala jsem květy brutnáku.
Žádné komentáře:
Okomentovat