Polévka gazpacho. Nejhezčí večer mého života. Pozvali mě ke kapitánovu stolu. A to jsem byl v podniku pouhých čtrnáct let. Šest důstojníků a já! Říkali mi „Arnolde“. Jako první chod byla polévka gazpacho. Nevěděl jsem, že se polévka gazpacho podává studená. Dal jsem si zavolat kuchaře a řekl jsem mu, aby ji odnesl a přinesl teplou. Udělal to! Výraz v jejich tvářích mě pronásleduje dodnes!! A já myslel, že se smějou kuchaři, ale celou tu dobu se smáli mně, zatímco jsem jedl svou vařící polévku gazpacho! A pak už jsem nikdy nejedl u kapitánova stolu. To byl konec mé kariéry. (Arnold J. Rimmer, posádka Červeného trpaslíka)
Někomu může polévka gazpacho změnit celou kariéru, minimálně ovšem garantuji, že se stane stálicí vašeho letního stolu. Nejdůležitější je vybrat, co nejlepší a nejzralejší zeleninu. Často se k polévce podává i příloha, mne chutnají nejvíce vejce v kombinaci s černými olivami a bílou bagetou. A teď už recept:
Na 4 porce polévky si připravte:
6 středních opravdu dobrých a zralých rajčat
1 žlutá paprika
1 střední cibule
3 stroužky česneku
1 celá okurka – oloupaná a zbavená semen
1 lžíce olivového oleje
Sůl dle chuti
1-2 lžíce vinného octa
Na přílohu k podávání:
vejce uvařená natvrdo, nakrájená na kousky
černé olivy nakrájené na kostičky
čerstvé avokádo nakrájené na kousky
pečivo dle vaší chuti (eventuálně chlebové krutonky opečené na olivovém oleji)
Zeleninu omyjeme, rozkrájíme na větší kusy a rozmixujeme na hladký krém. Celou polévku můžeme ještě propasírovat, tak aby byla opravdu hladká. Dochutíme olivovým olejem, solí a vinným octem. Polévku necháme zchladnout v ledničce.
Na tuto skvělou andaluskou polévku existuje mnoho receptů s různými poměry surovin. neváhejte tedy experimentovat.
Žádné komentáře:
Okomentovat