Není nad to najít ve výprodeji zeleniny zralé avokádo! Pěkně měkký a žluťoučký plod hruškovce přelahodného (ano, to je opravdu botanický název pro rostlinu plodící avokáda). Avokádo je ovoce obsahující velké množství nenasycených mastných kyselin, vitamínu E, C a vitamínu skupiny B. Jeho konzumace se doporučuje všem lidem vystaveným velké fyzické zátěži, lidem v rekonvalescenci a lidem trpícím únavou. Látky obsažené v avokádu také snižují hladinu inzulinu v krvi.
Avokádo je skvělé nasladko i naslano. Avokádo je hlavní složkou tradiční mexické omáčky - guacamole. Můžete ho ale přidat do salátu, do pomazánek...
Nebo můžete vyzkoušet tuto avokádovou omáčku na těstoviny:
Na 2 velké porce:
odpovídající množství těstovin
hrst čerstvého špenátu
1 avokádo
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
hrst kešu ořechů
čerstvé bylinky dle chuti - cca hrst (použila jsem mateřídoušku, dobromysl a tymián)
2 lžíce citronové šťávy
pepř
sůl
černý sezam
Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny. V mixéru rozmixujeme nahrubo avokádo, kešu, olivový olej, česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Hotové těstoviny promícháme se špenátem, avokádovou omáčkou a a pokud máme - posypeme černým sezamem.
Žádné komentáře:
Okomentovat