Nejdřív jsem se o tu mojí sazeničku máty hrozně bála, jestli na tom záhonu vydrží i přes zimu. Myslím, že ten můj strach vycítila a tento rok vyrazila v plné síle. Více o mátě najdete zde.
Jeden ze skvělých způsobů, jak si uchovat tu skvělou mátovou chuť i na zimu je mátový sirup.
Připravte si:
Máty, co se vejde...do litru vody je to vždy poměrně velký svazek
1 kg hnědého cukru
šťávu ze dvou citronů
Mátu nasekáme na drobno, vodu převaříme a necháme pět minut zchladnout. Do převařené vody přidáme mátu a necháme louhovat 24 hodin. Důkladně přecedíme, přidáme šťávu z citronů a cukr. Svaříme na hustý sirup a plníme do lahví.
Nebojte se experimentovat a část máty nahradit nějakou jinou bylinou - třeba meduňkou, bezovým květem dle vaší chuti.
Prima, zkusím, díky:-)
OdpovědětVymazatAjka