Už se konečně nebojím nadúrody cuket, protože všechny budou bez milosti upečeny a rozmixovány. Jedním z klasických jídel kuchyně Blízkého východu je Baba ganouj (někdy taky ganoush), který spočívá v tom, že ogrilovaný/opečený lilek rozmixujete s olivovým olejem a dalšími přísadami. Mama ganouj je dost podobný recept, akorát namísto lilku je cuketa. Po jeho vyzkoušení musím konstatovat, že cuket se toto léto už asi nepřejím. Recept pochází z blogu Oh my veggies.
Na 2 velké porce si připravte:
2 střední cukety
šťávu z jednoho citronu
čtvrt hrnečku tahini
1 stroužek dobrého česneku (2 stroužky česneku méně výrazné chuti)
5 lžic olivového oleje
sůl
pepř
Cukety ogrilujeme doměkka, pokud nemáte gril, upečte je v troubě (na 200 stupňů asi 20 - 30 minut, dle velikosti cuket). Ořízneme konce, cukety necháme úplně vychladnout, poté ji nakrájíme na kusy. Rozmixujeme s tahini, citronovou šťávou, česnekem a olivovým olejem. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
Podáváme třeba s chlebem pita, nebo s jakoukoliv zeleninou, či brambory - recept jak je udělat obzvláště vypečené naleznete zde.
Dorý den, jde to nějak zavařit? Nebo se to konzumuje čerstvé?
OdpovědětVymazatDobrý den, doma to jíme stejně jako hummus s trochou pečiva, nebo zeleninou, či brambory. Zavařovat jsem nezkoušela, ale vůbec netuším, jakou to poté bude mít konzistenci.
Vymazat