Tradiční italský chléb focaccia doplněná o plátky brambor a rozmarýn. Spolu s miskou olivového oleje je skvělá jako lehká večeře. Výborná je i jako příloha k jídlu. Jedná se o poměrně syté pečivo, takže jedna bude stačit pro čtyři osoby úplně bez problémů.
Na focacciu o průměru asi třicet centimetrů si přichystejte:
500 g hladké mouky
1 balíček instatního droždí
olivový olej
brambory
čerstvý rozmarýn
sůl
Z mouky, droždí a 2 lžic olivového oleje vypracujeme pružné těsto, které hněteme alespoň pět minut, jen tak dosáhneme správné struktury těsta. Dáme do tepla na cca hodinu vykynout.
Brambory omyjeme a i se slupkou nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Z těsta vytvoříme placku vysokou asi dva centimetry, prsty do ní uděláme malé důlky, polijeme olivovým olejem, posolíme, a zasypeme rozmarýnem. Po celém povrchu rozprostřeme natenko nakrájené brambory - určitě je dejte ještě blíže k sobě, něž je na fotce, protože pečením se brambory o něco zmenší a na focaccie vzniknou mezery. Brambory polejeme olivovým olejem, osolíme a přidáme ještě trochu rozmarýnu.
Focacciu necháme ještě hodinu v teple nakynout.
Poté ji pečeme v troubě na 200 stupňů dozlatova, trvá to asi 30 minut.
Je mi jasné, že bych nejradši ochutnávala ty plátky brambor, až by najednou navrchu žádné nebyly :))
OdpovědětVymazatTy brambory s rozmarýnem, olivovým olejem a solí... jsou skvělý, žádný z nich, co mi odpadl při krájení neměl šanci mi uniknout.
OdpovědětVymazat