Earl grey je tradiční čajová směs původem z Británie. Typickou vůni a chuť této směsi dodává bergamot - citrus s charakteristickou chutí a vůní. Bergamot se pěstuje v Itálii, Francii, Turecku a v dalších státech s teplým podnebím. A olej a silice se získává lisováním kůry tohoto citrusu.
V aromaterapii se bergamot používá jako antidepresivum a antiseptikum. V kombinaci s cukrem, co dortíky obsahují Vám zaručeně zvednou náladu. Dortíky z něj mají nejsou nijak sladké, jsou krásně kypré a nadýchané. O jejich doslazení se postará krém z cukru a bílků taktéž ovoněný earl grey čajem. Originál receptu naleznete zde.
Na dortíky si připravte:
250ml plnotučného mléka
8 sáčků čaje Earl Grey
140g hladké mouky
140g celozrnné mouky
120g třtinového cukru
2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 velké vejce
90g másla
130g bílého jogurtu
2-3 lžíce medu
Mléko ohřejeme těsně pod bod varu, přidáme do něj sáčky s čajem a louhujeme zakryté do vystydnutí - asi 30 minut. Rozšleháme vejce, přidáme rozpuštěné máslo, med, jogurt a nakonec ochucené mléko.
Smíchejte obě mouky, cukr, sůl, prášek a sodu. Rychle zamíchejte do tekuté směsi. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky, které plníme do dvou třetin a pečeme na 200 stupňů asi 20 minut.
Na krém si připravíme:
2 bílky
1/2 hrnku krupicového cukru
1/2 lžíce citronové šťávy
špetku soli
1 sáček čaje Earl Grey
Všechny suroviny promícháme a pomalu mícháme ve vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí. Vyndáme z vodní lázně a vyšleháme, dokud nemá konzistenci tuhé šlehačky.
Vychladlé dortíky ozdobíme krémem a do podávání skladujeme v ledničce.
Žádné komentáře:
Okomentovat