-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

čtvrtek 27. června 2013

Daring bakers challenge: Crack pie s datlemi




V červnové výzvě nás vyzvala Rachael z blogu Pizzarosa k upečení některého z koláčů - na výběr byly  celkem čtyři varianty. Trošku mi to připomínalo čtyři roční období, ze kterých jsem si vybrala podzim, protože crack pie je takový podzimní, sladký a po ovesných vločkách lehce ořechový. Dalším důvodem také bylo, že další druhy pro mne nebyly velkou novinkou. Koláč pochází z kuchyně Momofuku. Znáte? Pokud ne, pod tímto zvláštním názvem se skrývá několik newyorských restaurací šéfkuchaře Davida Changa. 
Kousek tohoto koláče je ke kávě naprosto jedinečný a stačí ho opravdu malý kousek, prostě geniální koláč, který je ale důležité nechat odležet do druhého dne, pokud ho sníte okamžitě, není směs tolik proležená, chutě propojené, proto vydržte!

Celá jeho příprava se dělí na tři části:
1. upečete sušenku a necháte ji vychladit,
2. sušenku rozdrobíte, a vypracujete z ní nový korpus koláče (stejně jako u cheesecaku)
3. připravíte krém, nalijete na koláč a upečete

Oproti originálnímu receptu jsem přidala datle, a díky nim snížila o něco málo množství cukru, i tak byl koláč poměrně sladký.

Připravte si na sušenku:
85g změklého másla 
50g hnědého cukru
1 vejce
80g ovesných vloček
70g hladké celozrnné špaldové mouky
na špičku nože prášku do pečiva
na špičku nože jedlé sody
čtvrt lžičky soli

Na korpus:
hrst sušených datlí
20g cukru
50g másla

 Na krém:
170g bílého cukru
120g hnědého cukru
8g sušeného mléka (cca polévková lžíce)
čtvrt lžičky soli
100 ml smetany na šlehání s vyšším obsahem tuku (36 - 40 procent)
115g změklého másla
4 žloutky
lžička vanilkového extraktu

Troubu předehřejeme na 180stupňů. Máslo ušleháme spolu s cukrem, poté zašleháme vejce, ke směsi přimícháme ovesné vločky, mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Dobře promícháme. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a tuto sušenku upečeme do zlatova - cca 18 minut. Poté ji necháme úplně vychladnout.

 Poté vytvoříme finální korpus koláče. Datle nakrájíme nadrobno. Prsty rozmělníme sušenku. V míse smícháme máslo, datle, sušenku a cukr, tak aby vznikla jemná drobenka. 
Formu na koláč vyložíme papírem na pečení, směs na korpus natlačíme do formy, tak aby nám po straně vznikly asi 2 centimetrové okraje.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, pokud je ta možnost zapneme pouze spodní spirálu trouby. V míse smícháme oba dva druhy cukru,sušené mléko a sůl, zašleháme změklé máslo a po jeho zapracování i žloutky a vanilkový extrakt.


Náplní přelejeme koláč. Pečeme 30 minut, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a pokračujeme v pečení dalších 20 minut.  Koláč je hotový pokud okraje již jsou pevné, ale střed je ještě lehce tekutý. 




Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog