Vavřín je středomořský stálezelený strom. U nás se pěstuje jako přenosná rostlina v květináči. Je třeba ho přenést do tepla jakmile noční teploty klesnou pod nulu. Vavřínové listy patří mezi tradiční koření, používá se k ochucení dlouho dušených pokrmů. Listy se používají čerstvé i sušené, na sušení se dají sbírat celý rok. Do pokrmů se přidávají na začátku vaření a vaří se s jídlem a vyndavá se až před podáváním.
Bobkový list přidaný do pokrmu napomáhá zažívání. Tradičně se přidává do bouquet garni.
Bílá čokoládová pěna s vavřínem
(dle Nigela Slatera)
6-8 porcí
100 ml mléka
3 vavřínové listy
8 tobolek kardamonu - semena vyndáme a nadrtíme nahrubo
250 g bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
3 bílky
kakao na poprášení
Mléko spolu s kardamonem a bobkovými listy ohřejeme těsně nad bod varu a odstavíme z ohně. Čokoládu nad párou rozehřejeme. Ušleháme šlehačku. Z bílků ušleháme pevný sníh. Mléko přecedíme, koření vyhodíme. Smícháme mléko s bílou čokoládou. A po lžičkách směs vmícháme do sněhu. nakonec ke směsi opatrně vmícháme i šlehačku. Pěnu rozdělíme do misek a necháme vychladit. Dozdobíme kakaem.
Vavřínová sůl
(dle Jekka Mc Vicar)
6 vavřínových listů nastříháme na třetiny a utlušeme se 250 g soli v hmoždíři. Přesypeme do sklenice a vzduchotěsně uzavřeme. Vydrží tři měsíce.
Žádné komentáře:
Okomentovat