Tak nějak nemůžu přestat chodit kolem rebarbory bez toho, abych si neodlomila pár listů a něco s nimi neuvařila. Začínám být silným rebarborovým závislákem a to její sezona končí, co budu dělat potom až sním pár zbývajících skleniček marmelády? Které ovoce mi nahradí tu skvěle kyselo - sladko - pikantní chuť? Je to u mne rebarborová závislost nebo posedlost? A co na to Jan Tleskač?
Dnes jako dezert jsem vyzkoušela recept dle Nigelly Lawson.
Na šest větších porcí potřebujete:
1 kg rebarbory - omyté, očištěné
300 g vanilkového cukru
500 ml smetany ke šlehání
Do pekáčku dáme rebarboru nakrájenou asi na deseticentimetrové špalíčky, spolu s cukrem a promícháme. Pečeme hodinu na 150 stupňů. Pečenou rebarboru rozmixujeme ponorným mixérem na jemné pyré. Zbylou šťávu z pekáčku slijeme a pokud je třeba můžeme ještě chvilku povařit, aby nám vznikla hustá omáčka. Mně vznikla už během pečení v troubě.
Šlehačku ušleháme a smícháme s vychladlým rebarborovým pyré. Promícháme jen tak lehce, aby jsme si mohli vychutnat šlehačku s kousky pyré. Tuto nadýchanou hmotu dáme do skleniček a ozdobíme omáčkou ze dna pekáčku.
Rebarborové krém |
Máte hodně rebarbory? Vyzkoušejte třeba mandlový krambl s rebarborou nebo rebarborovou marmeládu se zázvorem.
Žádné komentáře:
Okomentovat