Rebarbora a banán? Přesně to byla moje reakce na moji kolegyni, když mi dávala recept. Ale zvědavost mne přemohla. Marmelády jsem vytvořila čtyři malé sklenky, chtěla jsem ji nejdříve jen otestovat, ale teď trochu lituji, že jsem ji rovnou neudělala z kila rebarbory.
Banán se v marmeládě uplně rozplynul a dodal ji ma hustotě, zároveň lehce stáhnul kyselou až agresivní chuť rebarbory.
Recept:
1 kilogram rebarbory - očištěné, oloupané
1 kilogram hnědého cukru
1 balení petkogelu, nebo jiného želírovacího prostředku na bázi pektinu
4 banány
10 lžic vody
Rebarboru nakrájíme na malé kousky, posypeme cukrem a pektogelem. Zamícháme a necháme chvilku cukr nasáknout šťávou, kterou rebarbora pustila. Přidáme deset lžic vody, zamícháme a přivedeme k varu, přidáme banán a necháme za občasného míchání vařit na mírném ohni asi deset až patnáct minut.
Průběžně sledujeme hustotu marmelády. Když dáme lžíci horké marmelády na talířek, chvíli necháme vychladnout a pak přes marmeládu projedeme prstem, měla by se nám v ní vytvořit cestička s pevnými okraji. Pokud se tak nestane, prodloužíme dobu varu marmelády, dokud nebude dostatečně hustá.
Horkou marmeládu plníme do dobře vymytých a vysušených lahví, které zavíčkujeme a otočíme a postavíme dnem nahoru. Tím by se víčko měl přichytnout a marmeláda by nám měla vydržet. Pokud se tak nestane, marmeládu zkonzumujeme, co nejdříve.
Můj blog můžete sledovat také přes facebook:
Můj blog můžete sledovat také přes facebook:
nebo na google plus:
Žádné komentáře:
Okomentovat