Často si připravuji večeři a oběd na další den v jednom. Abych nejedla pořád to jedno stejné jídlo, snažím se udělat dvě tak trochu podobná. Následující dvě jídla spojuje jedna omáčka a to rajčatovo -lilková.
Lilek neboli baklažán je jedna z mých nejoblíbenějších zelenin, i když botanicky by se měl řadit spíše k ovoci. Lilek by se měl konzumovat pouze tepelně upravený, syrový obsahuje jedovatý solanin. Lilek neloupeme, pouze jeho slupku opláchneme, nakrájíme na kolečka - asi 1 cm silná. Tyto kolečka posolíme dobře z obou stran a naskládáme do misky / cedníku asi na 15 minut, aby se vypotil. Poté osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Díky tomuto vypocení lilek změkne a ztratí hořkost.
Do práce s těstovinami, k večeři s quinoou a pohankou. |
Recept na rajčatovo-lilkovou omáčku:
1 lilek - již připravený dle návodu výše, nakrájený na větší kostky
1 nadrobno nakrájená cibule
2 šálky krájených rajčat
2 stroužky česneku nadrobno nakrájené
olivový olej
římský kmín
oregano
Cibuli osmahneme na olivovém oleji, přidáme lilek a cca 5 minut opékáme. Přidáme římský kmín, rajčata a česnek, směs necháme podusit asi 10 minut. Dosolíme, dopepříme a okořeníme oreganem.
Podáváme s těstovinami, nebo třeba s kuskusem, pohankou, bulgurem, quinoou....nebo čímkoliv, co nás napadne:o).
Žádné komentáře:
Okomentovat