Nedávno jsem v Lidových novinách našla rozhovor s šéfkuchařem Ondřejem Jíňou. Popravdě hovor jsem pročetla jen zběžně, nejvíc mne zaujal recept, o kterém tvrdil, že na něj sbalil svou současnou manželku. Dneska jsem vyzkoušela k večeři a já se mu ani nedivím. Na tuhle pralinku by mě zbalil asi taky:o). Originál receptu najdete zde. Tak jak jsme připravoval pralinky já, není moc původní, spíše jsem to dělala abych zjistila, zda vůbec mi ta řepná pralinka bude držet pohromadě. Protože v našem malém městě měkký kozí sýr nebyl dnes k sehnání byla jsem donucena ho nahradit lučinou. Takže můj recept je trochu pro polnější podmínky a trochu alá Babica. Ale i přesto jsou tyto pralinky naprosto skvělé! Apokud budete mít kozí sýr, pak už se bude jednat nejspíše o božskou manu.
Recept je rozdělen do několika fází - příprava řepy, dvoudenní marinování a poté sestavení pralinky.
Na dvě porce si připravte:
2 červené řepy - oprané, oloupané
100 ml oleje
2 lžíce medu
několik snítek čerstvého tymiánu
snítku čerstvého estragonu
2 lžíce balsamica
200 g lučiny
sůl
Červenou řepu nakrájíme na co nejtenčí plátky, které naložíme na dva dny do směsi oleje, balsamica, medu a tymiánu. Za ty dva dny krásně změknou. Lučinu smícháme s trouchou soli a nasekaným estragonem. Na potravinářskou folii naskládáme kruh z řepy - asi 15 cm a do středu dáme porci sýra.
Zabalíme a pomocí folie pevně utáhneme. necháme cca hodinku či dvě uležet.
Pralinka byla skvělá s čerstvým pečivem a salátem. Zbytek marinády jsem použila jako zálivku na salát.
Žádné komentáře:
Okomentovat