Brambory nejsou mým osobním favoritem, nevím proč, moje tělo je nevyhledává, spíše naopak. Při hlubším studiu jsme zjistila že, brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.
Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.
Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g. Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor. (zdroj wikipedie)
Zajímavý článek jsme našla i zde.
Makrobiotika brambory stejně jako ostatní lilkovité nedoporučuje.
Všeobecně dávám přednost jiné zelenině - dýni, mrkvi, pastiňáku, celeru..., které připravuji stejně jako brambory.
A teď už recept na brambory:
libovolné množství brambor
sůl koření dle chuti
Předehřejeme troubu na maximum. Brambory omyjeme, nakrájíme i se slupkou na měsíčky. Naskládáme slupkou dolu na pekáč, osolíme, okořeníme - moje oblíbené koření je majoránka, kmín a sladká parika. Osolíme. Solíme i kořeníme raději více nežli méně. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 - 45 minut, dokud se brambory nenafouknou a nezhnědnou. Brambory dávám na papír na pečení, pokud je dáte na plech bez něj, pečte je stejně na sucho, brambory se ani tak nijak výrazně k plechu nepřipečou.
Já brambory naopak miluju a takhle je dělám docela často. Jsou výborný:)
OdpovědětVymazat