Už starověcí Řekové předepisovali meduňku na dobré trávení a proti melancholii. Vždy, když přijede na návštěvu někdo, komu se v životě nedaří, prolívám ho tak dlouho meduňkovým čajem, dokud se nezačne usmívat. Meduňka je odolná trvalka připomínající mátu - stejně jako máta se ve vhodných podmínkách divoce rozrůstá. Meduňkové listy sbíráme od jara do podzima a používáme čerstvé na čaj, do salátů, marinád, sals, bylinkových másel a pomazánek. Meduňka skvěle dokáže potlačit kyselost ovoce, doporučuju ji přidat k ovoci, není ho třeba poté tolik sladit. Květy meduňky můžeme použít na ozdobu dezertů, salátů...
Limetko-citronový sorbet s meduňkou
(dle Vikky McVicar)
200g cukru
275 ml vody
1 velký svazek meduňky
strouhaná kůra a šťáva z 5 limet a 5 citronů
Listy meduňky nasekáme nadrobno, cukr svaříme s vodou a necháme vychladnout. Studený sirup promícháme s meduňkou a kůrou a šťávou z limetky a citrusů. Sorbet připravujeme tak, že do vhodné mrazuvzdorné nádoby nalejeme směs a dáme do mrazničky. Každých 30 minut směs vyndáme a vidličkou roztříštíme vznikající ledovou hmotu. Opakujeme minimálně čtyřikrát. Směs tak získá konzistenci ledové tříště.
Žádné komentáře:
Okomentovat