Krémové polévku z pečeného česneku jsem párkrát ochutnala v restauraci, parkrát někde na návštěvě a dnes jsem se odhodlala ji zkusit k obědu. Pečený česnek není v chuti nijak agresivní jako v klasické česnečce. Pečením lehce zesládne, zoříškovatí. Česneku si upečte rovnou více můžete ho pak dát třeba na topinku, jako dip k zelenině, k nějakému dobrému sýru.
V této polévce pečený česnek doplňují mandle a smetana. Krém je poměrně hutný, tak jak to mám ráda. Doporučuji s opečeným bílým pečivem.
Na čtyři porce:
4 palice česneku
2 cibule
1 větší ciabattu
100 g mandlí - plátky, nebo nahrubo nasekané
250 ml smetany
olivový olej
sůl a pepř
Česnek zhora seřízneme a zakápneme olivovým olejem. zabalíme do alobalu a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Česnek krásně změkne a půjde lece vyloupat.
Mezitím si na lžíci olivového oleje osmahneme cibulku, na ní přidáme pečený česnek, střídku z ciabatty, mandle a zalijeme cca 500 ml vody, necháme 3 minuty povařit a rozmixujeme dohladka
ponorným mixerem. Dosolíme a opepříme. Vmícháme smetanu a už nevaříme, aby se nám smetana nesrazila.
Žádné komentáře:
Okomentovat