Těsto na savrin jsem převzala přesně podle zadání.
Na savarin si připravte:
350 g hladké mouky (50% jsem nahradila špaldovou moukou)
2 lžíci vlažné vody
lžíci a půl sušeného droždí
6 vajec - bílky a žloutky oddělíme
20 g cukru
75 g změklého másla
lžička soli
trochu másla na omaštení pracovní plochy, rukou, aby se těsto nelepilo
Z vlažné vody, 3 lžic mouky a droždí zpracujeme kvásek a dáme do tepla vykynout - cca hodinu. Po 30 minutách dáme bílky do mísy a za pomalého hnětení přidáme cca 270 g mouky. Necháme odpočinout dalších 30 minut. Do těsta přidáme kvásek a prohněteme. Postupně do těsta přidáme následující suroviny, které po jedné důkladně prohněteme: žloutek, lžíci mouky, žloutek, lžíci mouky, cukr, žloutek, lžíci mouky, žloutek, sůl, lžíci mouky, žloutek, lžíci mouky, poslední žloutek a lžíci mouky. Pokračujeme v hnětení těsta ještě dalších pár minut. Těsto má správnou konzistenci, když ho vytáhneme a ono se nám táhne, ale neroztrhne - trochu jako těsto na tažený štrůdl.
Přikryjeme těsto folii a necháme odpočinout dokud nenakyne do trojnásobku své velikosti (cca 2 - 3 hodiny). Mezitím si připravíme formu, kterou vymažeme máslem- použila jsem keramickou formu na bábovku.
Savarin se po upečení máčí v sirupu. V originále je sirup složený z ovocné šťávy, cukru a ledového čaje.
Připravila jsem si sirup mátový, z těchto ingrediencí:
2 hrnky vody
1 hrnek jablečno-hruškového moštu
3 velké hrsti máty
200 g cukru
Svařila jsem mošt, s vodou a mátou. Nechala jsem ho vařit cca 5 minut, poté jsem mátu vyndala a přecedila, do vývaru jsem přidala cukru a dobře rozmíchala. Nálev má intenzivní chuť po mátě a je poměrně sladký, vzniklo mi ho něco kolem 800 ml. Vsákl se mi skoro všechen.
Z těsta uhněteme bochánek, v jehož prostředku uděláme díru a vložíme do bábovkové formy, necháme nakynout cca 1 hodinu a peěeme v troubě rozpálené na 170 stupňů asi 40 minut. Necháme vychladnout. Savarin máčíme - poléváme mátovým sirupem.
Savarin jsem polila ganache, a dozdobila vyšlehanou ganache, kterou jsem připravila z:
1 balení čokolády na vaření
1 balení smetany na šlehání (cca 150 ml)
Smetanu přivedeme k varu a přídáme čokoládu, odstavíme z ohně a za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Lžící nepravidelně polejeme savarin a zbytek směsi necháme úplně vychladnout. Směs poté vyšleháme a ozdobíme jí savarin.
Ve stejný den jako savarin jsem pekla i krambl a musím konstatovat, že rebarborový krambl a pokud budu porovnávat poměr námaha/výsledek mnohokrát u mne vyhrává krambl. Savarin pro mne byla zajímavá zkušenost, ale myslím, že ji jen tak opakovat nebudu.
Savarin se sirupem a "ganache glazé" |
Savarin finální podoba |
Mátový sirup |
Servírování s ganache krémem |
Žádné komentáře:
Okomentovat