Špenátový koláč hmmm...skvělá záležitost a moje snaha přivolat jaro. Recept na něj vychází z klasického francouzského špenátového quiche, jak ho popisuje Julia Child v klasické kuchařce Mastering the art of french cooking. Mým oblíbeným základem pro tento druh koláčů je křehké těsto.
Křehké těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
špetka soli
2-4 lžíce ledové vody
Máslo nakrájíme (nastrouháme) na kousky a smícháme s moukou a solí. Důležité je pracovat rychle. Vytvoří se nám vločkovitá směs, ke které přidáme několik lžic vody a vypracujeme z těsta kouli, kterou zabalíme do folie a necháme ji hodinu odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou, položíme na něj papír na pečení a ten zatěžkáme fazolemi, nebo jinou lušteninou. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a těsto koláč si v ní cca 10 minut předpečeme.
Cheddar |
Na náplň budeme potřebovat:
3 pořádné hrsti špenátu
1 cibule
3 vejce
1 kelímek creme fraiche
špetku muškátového oříšku
100 g strouhaného sýra (ideálně chuťově výrazného - já použila cheddar)
1 lžíci oleje
sůl a pepř
Cibuli si osmahneme na oleji, přidáme špenát, necháme zavadnout, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátkového oříšku. Špenát rozložíme na koláč. Vejce vyšleháme s creme fraiche, solí pepřem a muškátovým oříškem. Touto směsí zalejeme špenát. Celý koláč zasypeme sýrem a dáme péci do trouby na cca 30 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat