Nasi goreng znamená prostě a jednoduše smažená rýže. Po celé indonésii se s tímto jídlem setkáte v tisíc a jedné variaci. Tady je ta moje oblíbená. Na fotce je moje oblíbená rýže, kterou jsem koupila v opo obchodu (www.opoobchod.cz). Veškeré suroviny byly skvělé kvality, dodání proběhlo naprosto bez problémů. A teď už ke slíbenému receptu. Tahle moje verze je více aromatická, voňavá a méně pálivá. Neobsahuje maso, krevetové chipsy a ani mořské plody. V indonéstii takřka vždy bude obsahoval sambal oelek omáčku - pálivá omáčka z chilli, česneku, pepře, zázvoru a worchesteru.
Recept popisuji tak, jak mi ho na Bali ukázali, až na ten sambal a kečup. :o)
Na 4 porce potřebujete:
300 g basmati rýže
2 cibule - nadrobno
4 stroužky česneku - prolisované
1 - 2 velké lžíce koření kari koření (já používám jemný madras)
kousek zázvoru - prolisovaný
3 lžíce oleje - používám slunečnicový
2 lžíce sojové omáčky (spíše sladší druh)
sůl
Nejdříve si uvaříme basmati rýži - propláchneme ji v cedníku a pak ji necháme 20 minut odstát ve studené vodě. Slejeme, propláchneme a na jeden díl rýže dáme 1 a čtvrt dílu osolené vody. Přiklopíme pokličkou a stáhneme plamen. Rýže je hotova za cca 10-12 minut, kdy vstřebá všechnu vodu. Pokud ne, můžeme ji slít. Vždy je dobré ji pak lehce načechrat vidličkou a nechat ji pár minut odpočinout.
Na oleji opečeme cibuli, za pár minut přidáme česnek, kari a zázvor (silnější povahy právě teď přidají sambal nebo chilli papriku). Necháme chvilku rozvonět a přidáme rýži, kterou za stálého míchání opékáme. Po chvíli ještě vmícháme sojovou omáčku. A jídlo je hotovo.
V indonésii ho dostanete servírované v úhledném kopečku obložené volským okem, špízem s kuřecím masem, arašídovou omáčkou, krevetami a krevetovým chipsem.
Žádné komentáře:
Okomentovat