Nedělní polévka na téma co najdu v ledničce a ve spíži. Na tuto polévku existuje milion variací. Já dnes vařila tuto. Na 4 porce potřebujete:
1 cibuli - nadrobno nakrájenou
3 větší mrkve - nakrájenou na drobné kostičky
2 stroužky česneku - nadrobno nakrájený
plechovku krájených rajčat
plechovku bílých fazolí - propláchnuté
1 litr zeleninového vývaru (nebo 2 kostky zeleninového bujonu)
hrst quinoy
hrst červené čočky
1 lžíci kari koření
špetičku skořice
půl lžicky cukru
pepř
sůl
Na olivovém oleji osmahneme mrkev a cibuli, poté přidáme kari koření a cukr a skořici, které lehce osmahneme na oleji a necháme je rozvonět. Přidáme rajčata, litr vývaru (nebo litr vody a dvě kostky bujonu) a čočku. Quinou dáme do sítka a několikrát přelijeme vroucí vodou - tímto "spařením" odstraníme (stejně jako u jahel) případnou hořkost, kterou způsobují saponiny na povrchu semen. Tyto saponiny chrání v přírodě semena před ptáky a hmyzem. Takto upravenou quinou přidáme do hrnce.Přikryjem pokličkou a na mírném ohni pomalu vaříme. Po 10 minutách přidáme i bílé fazole. Necháme polévku vařit dalších 5-10 minut. Průběžně mícháme. Dle potřeby přidáváme vývar, nebo vodu. V momentě, kdy je quinoa hotová, polévku ochutnáme a dochutíme pepřem a solí.
Žádné komentáře:
Okomentovat