Základ koláče tvoří křehké těsto, doplňuje ho sýr, cibule a tymián.
Nejdříve recept na těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
3-5 lžic ledové vody
špetka cukru, špetka soli
Vychlazené máslo nakrájíme na drobno (výborně to jde takovou tou mřížkou, kterou se krájí vařené brambory na salát. Smícháme s moukou, až se vytvoří jemné lupínky podobné ovesnýcm vločkám. Je třeba těsto zpracovat rychle, aby se moc neohřálo. Přidáme ledovou vodu a z těsta zpracujeme kouli, kterou zabalíme do folie a dáme na cca hodinu do lednice.
Rozehřejeme troubu na 190 stupňů. Těsto rozválíme a vložíme do formy. Dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme papírem na pečení, na koláč nasypeme luštěniny a dáme na 10 minut péci. Tímto krokem docílíme toho, že se nám dno koláče nenafoukne a nevytvoří boule. Po 10 minutách koláč vyndáme, luštěniny znova uklidíme (můžeme je takto používat poměrně dlouho, nebo je možné sehnat i keramické kuličky, které slouží úplně stejně). Takto jsem získali univerzální korpus, který můžeme používat na jakékoliv další koláče.
A teď náplň - budeme potřebovat:
5-6 velkých cibulí
1 lučinu
100 g goudy
tymián dle chuti (dávám velkou hrst čerstvého)
větší špetku soli
půl lžičky drceného kmínu
trochu pepře
2 lžíce olivového oleje
Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kolečka, klidně 1 cm silná a necháme zesklovatět a lehce zhnědnout, chvilku to trvá, ale stojí to za to. Cibule by nám měla krásně zvláčnět a provonět celou kuchyň. Lístky z tymiánu otrháme a můžeme je ještě lehce nasekat. K cibuli přidáme tymián, trochu soli a čerstvě mletý pepř. Odstavíme z ohně a necháme chvilku zchladnout. Smícháme lučinu se solí a kmínem a pomažeme s ní dno koláče. Na tuto vrstvu poté dáme cibuli a koláč dáme zpět do trouby, pečeme asi 25 minut. Na posledních 10 minut ještě koláč posypeme nastrouhanou goudou a necháme zapéct.
Recepty na všechny slané koláče na tomto blogu naleznete zde.
Žádné komentáře:
Okomentovat