Cibule hraje v této polévce hlavní i vedlejší roli. Vyzkoušela jsem několik verzí tohoto receptu a tahle je ta má. Oproti originálnímu receptu používám zeleninový vývar, protože jsem vegetarián.Potřebuje hromadu cibule, láhev dobrého bílého a pár hodin času. Nepoužívám žádnou jíšku a ani cukr na zkaramelizování cibule.A teď už slíbený recept.
Na hrnec polévky potřebujeme:
2 kila cibule
30 g másla
láhev dobrého vína (nebo raději dvě) - já nejraději rulandské šedé
litr zeleninového vývaru
toustový chléb
200g výraznějšího sýra - třeba gruyer, goudu, ementál...
Nalijeme si skleničku vína. Ochutnáme. Oloupeme a nakrájíme cibuli na silnější kroužky. Na rozpáleném másle na mírném plameni za průběžného míchání opékáme cibuli až do zlatohněda - většinou to trvá cca 2 hodiny. Průběžně upíjíme víno - musí nám ale zbýt 3 deci do polévky. po dvou hodinách podlijeme cibuli vínem, zesílíme oheň a necháme víno chvíli povařit a odpařit alkohol. Přilijeme vývar - necháme ještě 10 minut provařit. Mezitím na plech do trouby rozložíme toustový chléb s nastrouhaným sýrem a necháme zapéct pod grilem. Polévku dosolíme, dopepříme dle chuti a servírujeme s toustových chlebem položeným na polévce a sklenkou vína. Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat